5 Ekim 2007 Cuma

Genel Kanı Hormon Bilmecesi

Son yıllarda akşam haberlerinde izleyici donuk gözlerle haberleri izliyor.Çünkü haber önemli..Midemize gidiyor sonuçta.Spiker dehşetle hormonlu salatalık buzdolabında büyüyor diye konuşurken izleyicinin harereti bir kat daha artıyor.

Tabii konuya hakim bir uzman görmek mümkün değil.Yıllarca belki yüzlerce haberi yapıldı bir kez bir ziraat mühendisine fikri görüşü sorulmadı.Haberden ödün vermez kanallar gerçek tüketiciye gerekli bilgileri sunmadılar.Hormon nedir kullanım amacı anlatılmadı.İşte gerçekler..


Hormon dediğimiz madde pek çok çesidi bulunan bitkinin çeşitli yerlerinde bitkinin gelişimini düzenleyen maddedir.Büyürken köklenirken bir şeye uzanırken hatta ölüp yaprakları dökülürken ve tomurcuklar uyurken hormonlar iş görür.Gündemi sarsan hormonun kullanım sebebi ise yeterli döllenme olmadığı zaman meyve elde etme amaçlı kullanılır.Bitkiler kapalı bir alanda yetiştirildikleri vakit yeterli çiçek tozu tozlanmazsa yeterli meyve alınamaz.Ve verim düşer.
Artık yeni teknolojilerle hormona pekçok alternatif bulunmakta!

Bunlardan biri yabani bir arıdan üretilen ıslah edilmiş bombus arıları.Kovanla sera alanına ve açık tarlayada yerleştirilebiliyor.Açık alanlarda da verimi arttırıcı özelliğe sahip.En iyi yanlarından biri nadir telaffuz edilen kimyasal kullanımını kısıtlaması.Ve hormona kıyasla verimin artması.
Diğer bir yol ise çiçek salkımlarını askı telini sallayarak veya el yada titretici aletler yardımıyla tozlanmayı sağlamak.
Peki söylenilene göre salatalıkta hormon kullanılıyormu?
Salatalık bilinenin aksine hormona ihtiyacı bulunmayan bir bitkidir.Döllenmeden (Partenokarp) meyve oluşturan bir türdür.Erkek çiçekler yetiştirilen çeşitlerin çoğunda yoktur.Kısacası zaten çok hızlı gelişen bu türde hormon kullanılmaz.Bazı çeşitler sabah akşam toplanacak kadar hızlı büyümektedir.
Peki marketten aldığımız sebze meyvede hormon olup olmadığını nasıl anlayacağız?
Hormonlu bir sebzede normal sebzedeki gibi çekirdek bulunmaz.Çünkü sebze döllenmeye gerek duymadan hormon uyarısı ile oluşmuştur.Hormonlu sebzelerde Az miktarda çekirdek olabilir domateste çekirdeklerin olduğu çekirdek evi boşsa hormon ihtimali çok yüksektir.Ayrıca fazla hormon kullanımı meyve etinde damarlanmaya sebep olur.Sadece aromaya bakılarak anlaşılamaz.
Çilekte tespit;çilek bir çiçek topluluğudur.Çekirdekleri meyve dışında çok küçüktür.Biraz zor olsada çekirdek bir çatal yardımıyla ezilerek içine bakılabilir.İçinde beyaz renkli embriyo bulunuyorsa hormonsuz demektir.Yinede gösterişsiz küçük meyveli çileklere yönelirseniz riski azalır.Bu İri çeşitlerin tümünün hormonlu olduğu anlamınada gelmez.
Kapalıyken döllenen çiçeklere sahip sebzelerde de hormon kullanılmamaktadır.Örnek Bezelye, Fasulye, Bakla gibi.
Biber domates patlıcan kabak gibi sebzelerde hormon kullanımı söz konusu.Uyanık davranıp çekirdeklerini kontrol edin zira pek çok üretici bombus kullanmaktadır.Arı domates kullanılan seralarda ilaç kalıntı olasılığı oldukça düşüktür
Basında ilaçların kullanımına yönelik çok az uyarı görüyoruz.Ve hormonun üstüne fazla gidildiği kanısındayım.Kullanılmakta olan çok sayıda ilaç mevcut,Ve asıl önemlisi bilinçsizce uzman yardımı alınmadan yapılan uygulamalar.
İlacın bir zehir olduğunu unutmayın.
Kullanıyor iseniz mutlaka ama mutlaka uzmanlara başvurun.Ürettiğiniz çeşite göre ilaç kullanın.

Hiç yorum yok: