5 Ekim 2007 Cuma

Biberin Küçük Sırrı..

Kırmızı biberle acısız anestezi
Klasik anesteziye yol göründü... Kırmızı biberden de bir madde alınarak geliştirilen anestezi türüyle bilinç kaybı gibi yan etkiler önleniyor.

WASHINGTON - Tıpta devrim niteliğinde olduğu düşünülen yeni bir anestezi türü geliştirildi. ABD'li araştırmacıların, özellikle cerrahi, dişçilik ve doğumda, ağrı tedavisini dönüştürecek buluşu tıpta, 1846'da eterin bulunmasıyla cerrahide yaşanan devrime benzer bir büyük sıçrama yaratabilir. Şu anda kullanılan yöntemde, lokal anestezi ilaçları sadece ağrıyı hisseden hücreleri değil tüm sinir hücrelerini uyuşturuyor; bu da geçici felç ve hissizliğe neden oluyor. Yeni anestezideyse, yalnızca ağrıyı hisseden sinir hücreleri hedef alınıyor; kas hareketi ve dokunma gibi duyulardan sorumlu hücrelere dokunulmuyor. Yeni formülde, kırmızı biberin içinde bulunan ve bugünkü anestezinin yarattığı yan etkilere, örneğin bilinç kaybına veya felce neden olmayan etkin madde 'kapsaisin'le, genel geçer lokal anestezi ilacı 'lidokain'in türevi olan QX 314 bir arada kullanılıyor.
Sadece ağrı veren hücreyi hedefliyor Massachusetts Hastanesi'nden Dr. Clifford Woolf ve Harvard Tıp Okulu'ndan Prof. Bruce Bean, bu iki kimyasalın bir araya geldiğinde, yalnızca ağrı sinyali veren sinir hücrelerini hedef aldığını ve o hücrelerin beyne 'acı' sinyalleri göndermesini engellediğini gözlemledi. Bu iki molekülün acıyı durdurmasının sırrı, yalnızca acı tespitiyle görevli sinir hücrelerinin gözeneklerini hedef alabilmelerinde. Bu bileşim, acıyı ileten sinir hücrelerinin dışarıyla bağlantısını da kesiyor. Yöntemin diş operasyonlarında, diz ve diğer eklem ameliyatlarında, doğumda ve kronikleşme potansiyeli taşıyan ağrıların tedavisinde faydalı olacağı düşünülüyor. (Reuters, Independent)

Haberin aslı böyle bibere acılığı veren madde Kapsisin yada kapsaisin çok ilginçtir acıları dindirmekte kullanılıyor.Yalnız ilginç olan diğer bir olayda kapsisin içeren kremlerin olduğu ve bu madde acı kesmekte kullanılmakta yani bu şu demek oluyor.Keşif bu iki maddenin gösterdiği etki.Biberin sırrı çoktan keşfedilmiş hatta googleda yapılan bir aramada bu kaynağı buldum.
Ayrıca bitkilere karşı doktorların genel bir tepkisi bulunmakta fakat farmakolojininde doğuşunda doğa yeralmaktadır.Pekçok üründe bitki ekstratları yer almaktadır.Bu karşı duruşların ortaya koyduğu sonuçlarda sorunlarda sonuçsuz kalınca alternatif tıp yöntemleri yine etkin hale gelecektir ister istemez umarım ki gereği gibi araştırılıp önyargıların ötesinde yararlanma amacı güder insanoğlu yoksa işi çok zor..

Hiç yorum yok: